29 вересня 2017

Почекун

Вчора вперше почула цікаве слово - почекун (подождун?)
Дуже сподобалося, тож вирішила дізнатися його історію.
Ось що пише Вікіпедія:

Ждун, або Почекун, (офіційна назва — Homunculus loxodontus, від слів «гомункул» та «loxodonta»рос. Ждунбіл.Пачакун) — скульптура нідерландської художниці Маргріт ван Бріфорт, створена 2016 року для Лейденського університету(Нідерланди). Встановлена перед дитячою лікарнею в Лейдені.

Результат пошуку зображень за запитом "почекун"

  
За задумом автора «Ждун» — це «моторошна і незвичайна суміш людини із північним морським слоном і величезною личинкою комахи, без ніг, зате з людськими руками й безліччю складок, яка, здається, відображає сувору дійсність будь-якої події, що відбувається в нашому, не надто райдужному, житті».
Творіння присвячене пацієнтам, які довго очікують на прийом до лікаря. За словами скульптора, вона надихалася людьми, що сидять у черзі до лікаря, і залами очікування.
Оригінальна скульптура встановлена у медичному центрі Лейденського університету.

Створення 

Лікарня при Лейденському університеті виділила Маргріт ван Бріфорт грант на створення скульптури для щорічного конкурсу, проведеного фондом «Скульптури в Лейдені». Темою конкурсу 2016 року були біологічні науки.
Художниця довго роздумувала над тематикою майбутньої скульптури, позаяк вона не хотіла зображувати щось пов'язане з медициною або хворобами. Натомість Маргріт звернула увагу на людей, які сидять у черзі до лікаря в очікуванні діагнозу, і вирішила присвятити свою скульптуру пацієнтам. За словами Маргріт, своєю скульптурою вона хотіла показати, що «пацієнти просто мають ждати своєї долі з надією на краще». Крім того, художник поставила перед собою завдання зробити цього пацієнта привабливим і милим, щоб із ним було комфортно і він міг би змусити сміятись.
За словами автора, «мій персонаж — свого роду невдалий експеримент, він чекає і сподівається на те, аби стати кращим. Він немов великий милий клубок плоті, який хочеться обійняти». Скульптура створена з пластику й епоксидної смоли, які при змішуванні утворюють речовину, що нагадує глину — на дотик вона тверда і шорстка. 
У 2016 році скульптура стала пам'яткою Лейдена, яку найбільше фотографують.
------------

Не знаю, для кого там моторошне, а як на мене, то ну дуже миле створіння)))

9 коментарів :

  1. Ой, Таня, у нашей младшей внучки есть такая игрушка-Ждун. Спасибо за информацию и просвещение)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Таня, вот не могу ответить на ваш комментарий в своём блоге, есть ещё некоторые...без ответа...приятно, что поэзия М.Цветаевой нашла отклик и в вашей душе)

      Видалити
    2. Обожаю Цветаеву! Каждое слово у неё - в точку. Талантище!

      Видалити
    3. Рада, что мы...единочитатели и почитатели творчества М.Цветаевой)

      Видалити
  2. Ооо, Танюша, какого ты интересного персонажа отыскала, я первый раз о нем слышу... Какая интересная фантазия у создателя, это ж такое пришло на ум, небось все местные и туристы перефоткались с ним... ))) Я бы точно его не пропустила... :-)

    ВідповістиВидалити
  3. Таня,

    Я с Пачакуном/Ждуном недавно познакомилась ;) Увидела в одном дружеском блоге и поискала потом информацию в Нете. Оказывается, он такой знаменитый! ;)

    ВідповістиВидалити